Hozzávalók:2kg.os ponyt,2 dkg, piros paprika ,1/2 kg vöröshagyma, 1dl.olaj vagy,5dkg zsír,2 db. csípős paprika,só tetszés szerint.
Elkészítés: A halat meg filézem / a gerincvonalon lefejtem a csontról/ uszonyait leszedem , a hasánál fölvágom ,kiszedem a belső részt,ebből az ikra kell és a mája, ezt félre teszem ,jól megmosom, a hagymát össze vágom karikára , dinsztelem /párolom / a zsíradékon,rá teszem a ketté vágott gerinc részt, a fejet ,/a keserű fogat kiveszem ,ott van a garatnál kétoldalt/ megsózom ,lassan össze párolom ,mikor fehér már a gerinc a fej, meg szórom a piros paprikával, 1 ,1/2 L. vízzel fölengedem ,forralom húsz percig , átpaszírozom /szitán ,vagy szűrőkanálon/ bele az erős hegyes paprikát, majd a fölszeletelt halat és belsőséget belefőzöm,még kb.10 percig. Lehet csusza tésztát kifőzni hozzá ,van aki így szereti./saját recept./